top of page

LOCO-Competentie 1:
Analyseren & Onderzoeken

Leesbaarheid en SEO 

Tijdens mijn stage bij Blogs4Travel heb ik veel blogs en teksten geschreven voor diverse websites die het bedrijf beheerde. Ik schreef deze teksten en blogs via Wordpress. Blogs4Travel is een content marketingadviesbureau die heel graag het goede voorbeeld wil geven van hoe een goed leesbare/doelgroepgerichte tekst te schrijven. met een bepaalde tone-of-voice en die ook nog eens goed vindbaar is.  Om dat te bereiken staan leesbaarheid en SEO van blogs en teksten hoog in het vaandel bij het bedrijf en maakt het bedrijf ook gebruik van een handleiding voor het schrijven van teksten/blogs.

 

Ik moest dit tijdens mijn stage ook toepassen, door mijn eigen teksten en teksten van anderen te analyseren op leesbaarheid en SEO. Bij het analyseren en verbeteren van de teksten, hielp Wordpress mij daar enorm bij. Het platform gaf namelijk zelf aan of de leesbaarheid en SEO niet goed was. Daarnaast gaf Wordpress ook tips over de tekst en waar precies in de tekst nog enige aanpassing nodig was. Doordat ik dit constant aan het oefenen was tijdens mijn stage, kreeg ik er steeds meer gevoel voor. Uiteindelijk weet ik nu heel goed hoe ik mijn teksten en andermans teksten kan aanpassen op leesbaarheid en SEO.  

Google Analytics 

Tijdens mijn stage bij Blogs4Travel kreeg ik een eenmalige workshop over Google Analytics. Binnen dit programma bestaan er diverse tools die een bedrijf kan gebruiken om inzicht te krijgen in zijn of haar website. Voor Blogs4Travel is dat heel relevant omdat het bedrijf online opereert en hun inkomsten vooral uit onlineposities en –verkoop moet halen. Daarom is het belangrijk dat het bedrijf goed scoort in Google. Zo vergroot het bedrijf de kans op meer “exposure” en dus op meer inkomsten. 

Door de workshop kwam ik erachter dat SEO in verband ligt met de tools Google Analytics, Google Search Console en Google Trends. Ik weet nu dat ik met Google Analytics onder andere kan bekijken hoe websites worden bezocht, door wie ze worden bezocht en hoe ze op websites terecht komen. Daarnaast weet ik nu dat ik Google Search Console kan gebruiken om bijvoorbeeld te kijken op welke positie websites in Google staan en hoe lang een gemiddelde bezoeker op websites blijft. En als laatste weet ik nu dat ik Google Trends kan gebruiken om te kijken welke trends in zoektermen spelen in Google. Hiermee bedoel ik dat ik per land bijvoorbeeld kan bekijken waar de mensen in dat land vaak naar zoeken via Google.

In het derde jaar heb ik mijn kennis van Google Analytics nog verder uitgebreid. Voor het vak "Digital Society" heb ik 2 certificaten van Google Analytics (Beginners en Gevorderden) moeten halen. Beide cursussen heb ik goed afgerond en ook behaald! 

 

 

 

 

 

 

Onderzoek naar stagebedrijf 

Tijdens mijn oriëntatiestage bij Blogs4Travel heb ik ook onderzoek moeten doen naar de interne en externe omgeving van Blogs4Travel. Voor mijn onderzoek hiernaar heb ik gebruik gemaakt van de DESTEP-analyse, SWOT-analyse, interne organisatie-analyse en cultuuromschrijving. Uiteindelijk is het me gelukt om de omgeving van Blogs4Travel te omschrijven, de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen weer te geven en te beschrijven welke cultuur er in het bedrijf heerst. Meer informatie hierover, vind je op deze pagina!

Interviewen 

 

In het eerste blok van het 2e jaar heb ik een vak gevolgd genaamd "Interviewen". Tijdens de colleges van dit vak heb ik de ins en outs geleerd over het vak "interviewen". Ik heb geleerd hoe je een interview moet beginnen, welke soorten vragen je kunt stellen tijdens een interview en hoe je de informatie uit een interview kunt verwerken. Natuurlijk waren er nog meer dingen aan bod gekomen, maar dat is ongeveer kort gezegd wat mij het meeste is bijgebleven bij het vak interviewen. Nu weet ik hoe ik een goede interview moet afnemen, welke technieken en vragen ik kan toepassen tijdens een interview en hoe ik het beste de informatie kan verwerken die uit een interview zijn voortgekomen.   

Hetgeen wat ik had geleerd van het vak "Interviewen" heb ik kunnen gebruiken voor vakken die ik later in de studie heb gevolgd, bijvoorbeeld voor het vak "gedrag & beïnvloeding". Bij dit vak deed ik samen met 2 groepsgenoten onderzoek naar het fenomeen "phubben". Het project zal verder op deze pagina worden uitgelegd. In ieder geval heb ik de technieken die ik had geleerd over interviewen ook toegepast bij dit vak. Voor het project heb ik namelijk vier semi-gestructureerde interview afgenomen. Deze interviews waren bedoeld om de gevonden theorieën over phubben te testen op waarheid en relevantie. 

Onderzoek en coderen

Van Held tot Slachtoffer

Tijdens mijn opleiding heb ik al wat ervaring opgedaan met het coderen van informatiebronnen zoals interviews maar ook stilstaande beelden (posters, folders etc.) en bewegende beelden (video's). 

 

Campagneontwerp_edited.png

In het eerste jaar heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan het analyseren van de donorcampagne van 2016. Voor het vak "Campagneontwerp" deed ik samen met een projectgroep, d.m.v. deskresearch, inhoudsanalyse en coderen, onderzoek naar waarom de donorcampagne in 2016 zo succesvol was. Hieruit kwam dan een persoonlijk communicatieadvies voor het AGC (fictieve organisatie).

 

De campagnes van het AGC sloegen tot dusver nog niet echt aan, waardoor mijn project groep en ik onderzoek deden om inspiratie voor het AGC uit de donorcampagne te halen.

 

De conclusie die uiteindelijk getrokken kon worden was dat de donorcampagnes gebruik maakten van emotionele appeals (persoonlijke verhalen van mensen met een orgaanprobleem), rationele appeals (pakkende teksten die mensen tot denken zet) en technieken om de betrokkenen persoonlijk aan te spreken (retorische vragen en mensen aanspreken met "jij"). 

Wake-up Call

In het 3e jaar van mijn major heb ik het vak "Gedrag en Beïnvloeding" gevolgd. Bij dit vak heb ik wederom samen met een projectgroep gewerkt aan een case. Dit keer mochten we kiezen uit verschillende gezondheidsproblemen of maatschappelijke verslavingen. Mijn projectgroep en ik kozen ervoor om het onderwerp "phubbing" te nemen. Wat is phubbing? Je herkent het vast wanneer ik het beschrijf. Phubbing is een combinatie van de woorden "phone"en "snubbing (negeren)" en het komt voor wanneer mensen op hun telefoon zitten in gezelschap van anderen. De bedoeling was dat mijn projectgroep en ik wetenschappelijk onderzoek deden naar dit fenomeen en een communicatieve interventie ontwikkelden om het gedrag te verminderen. 

Het onderzoek naar de oorzaak van phubbing begon bij het analyseren van verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar het fenomeen. Hieruit kwam vooral naar voren dat het probleem vooral met telefoon- en internetverslaving te maken had. Daarnaast is gebleken dat het gedrag "phubbing" veelal onbewust gebeurt en ervaren mensen sociale druk om niks te willen missen op hun online kanalen, om zo ook om hun eenzaamheid te onderdrukken. Deze elementen hebben mijn projectgroep en ik uiteindelijk gekoppeld aan determinanten d.m.v. gebruik te maken van het ASE-model van De Vries (1987),  

 

    

Om vervolgens te testen of de theorie overeenkomt met de realiteit, hadden mijn projectgroep en ik 10 interviews afgenomen met 10 verschillende respondenten van de doelgroep "scholieren tussen de 13 en 17 jaar". Dit is ook dezelfde doelgroep waar de communicatieve interventie voor is ontwikkeld. Nadat alle interviews waren afgenomen, gingen mijn projectgroep en ik de transcripten coderen en deze codes koppelen aan elke determinant die we van tevoren hadden opgesteld.

 

Hieruit kwamen de volgende belangrijke determinanten naar voren: attitude (houding tegenover hoeveelheid telefoon-/internetgebruik, onbewust gedrag (bewustwording) en sociale druk (druk die de scholieren ervaren wanneer ze meldingen binnen krijgen op hun telefoon). 

 

Om in te spelen op alle 3 de determinanten hebben mijn projectgroep en ik de communicatieve interventie ontwikkeld genaamd "Wake-up Call". Benieuwd naar het resultaat? Klik dan op de afbeelding hiernaast!     

Posterphubbingnl.jpg

Marketing onderzoek

In het 1e jaar heb ik wederom weer met een projectgroep gewerkt aan een marketing project voor het vak "Campagneontwerp". In dit project ging het om het marketeren van een gloednieuwe scootermerk in Nederland. Hierin bepaalden mijn projectgroep en ik zelf op welke doelgroep we ons wilden richten. Mijn projectgroep en ik kozen voor vrouwen tussen de 30 en 50 jaar, uit de hogere welstandsklasse, geen kinderen en wonend in de randstad.

 

Vervolgens hebben we meerdere vrouwen uit die doelgroep geïnterviewd om achter hun gedachten, voorkeuren en interesses te komen, wat betreft het hebben en aanschaffen van een scooter. Daarnaast hebben mijn projectgroep en ik onderzoek gedaan in welke stad in de randstad wij onze marketing campagne gingen richten. In welke stad (denk aan Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) was de slagingskans van de marketing campagne het grootst, omdat daar de genoeg draagkracht en afzetmarkt groot genoeg is. Om hier achter te komen maakten mijn projectgroep en ik gebruik van een DESTEP-analyse. Naast de DESTEP-analyse hebben mijn projectgroep ook een kleine analyse gedaan van bestaande concurrenten. 

    

Uiteindelijk zijn mijn projectgroep en ik tot een multimediale campagne gekomen die gericht is op de doelgroep die aanwezig is in allee grote steden in de randstad. Wij kwamen tot de conclusie dat alle steden grote potentiële afzetmarkten waren.

De scooter heeft ook een passende naam gekregen, namelijk

"E-Bella". Klik hier om meer te zien/lezen van het eindresultaat!

In de periode na dit project hebben mijn projectgroep en ik de marketingcampagne-uitingen van een ander projectgroep uit moeten testen bij hun gekozen doelgroep. Om dit te testen hadden we vragenlijsten ontwikkeld. De gegevens die uit de vragenlijsten kwamen werden uiteindelijk verwerkt in SPSS. Hieruit kwam weer vervolgens een overzicht van de gehele analyse in tabellen. Zo konden we bepalen of de ontwikkelde campagne-uitingen zowel aansloegen bij de gekozen doelgroep als dat ze werden gewaarderd door de gekozen doelgroep.   

e bella_edited.png

Data-analyse

Op de opleiding Communicatie van de Haagse Hogeschool vinden ze het belangrijk dat hun studenten bijblijven met de laatste trends en ontwikkelingen rondom technologie, communicatie, dataverzameling, privacy etc. Dit is belangrijk omdat het heel erg speelt in het professionele werkveld en het beïnvloedt ook de bezigheden van werkende communicatieadviseurs. Om deze reden heb ik het vak "Digital Society" gevolgd in het derde jaar tijdens mijn major. 

 

In het 2e deel van deze major heb ik samen met 2 andere groepsgenoten ervaring opgedaan wat betreft data-analyse en
-verzameling. Dit deden wij d.m.v. het gebruik van het programma Obi4wan. In dit programma staat er een enorm grote database van alle social media-kanalen. Het was de bedoeling dat mijn groepsgenoten en ik een social media-analyse uitvoerden op het gebied van gezonde en ongezonde voedingskeuzes. Uit deze analyse kwam dan een overzicht bestaande uit diverse weergaven zoals diagrammen, grafieken en woordwebben. 

 

De analyse was opgebouwd uit 2 zoekopdrachten van zowel gezonde als ongezonde voedingskeuzes. Beide zoekopdracht bevatte termen die bij het thema pasten. Voorbeeld: bij gezonde voedingskeuzes gebruikten we termen zoals, super food, vegan en healthy. Bij ongezonde voedingskeuzes gebruikten we termen zoals, KFC, cheatday en Macdonalds. Om een goed beeld van beide zoekopdrachten te krijgen en de overzichten zo concreet mogelijk te maken, vernieuwden we de zoekopdrachten elke keer na het opslaan. Dit betekent dat elke keer na het opslaan van de zoekopdrachten we een ander overzicht verkregen. Daarin stonden dan vervolgens nuttige termen die we konden gebruiken om de zoekopdrachten concreter te maken. 

 

Nadat mijn groepsgenoten en ik tevreden waren met de overzichten van de zoekopdrachten, werd het tijd om de gevonden data te verwerken in een infographic. Op basis van deze infographic ontwikkelden we uiteindelijk een communicatieadvies. Hieronder vind je een afbeelding van de infographic (niet originele versie, normaal gesproken aan elkaar). Ook benieuwd naar het communicatieadvies? Bekijk hier het resultaat!              

© 2019 by Dickson Chia 

bottom of page