Dickson Chia
Mijn ervaring in het studeren op de GXNU
Belangrijkste leerlessen uit deze blog:
-
Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk present bent bij de lessen om een goede presentiescore te krijgen en te voorkomen dat je wellicht niet mag participeren aan de eindtentamens. Dit is typisch zoiets van, een goed begin is al het halve werk!
-
Blijf altijd je best doen en geef niet op wanneer je heel veel moeite ervaart om de taal onder de knie te krijgen. Als je echt het gevoel hebt dat je er alles aan doet om het te beheersen, dan kun je ook niet meer doen dan dat.
-
Vergeet zeker niet om te genieten wanneer je aan het studeren bent in het buitenland. Dit hoort er ook bij en leraren verwachten niet van je dat je constant aan school bezig bent. Dat zou je dus ook niet moeten verwachten van jezelf. Ga op reis, plan leuke activiteiten in en geniet vooral van de tijd en vrijheid die je daar nog hebt.
In mijn vorige blog heb je kunnen lezen hoe het leven was op de campus in Guilin. In deze blog wil ik graag vertellen over de ervaring om te studeren op de universiteit. Toch wat anders, studeren in het buitenland vergeleken met studeren aan de Haagse Hogeschool in Nederland. Van klassen met veel Nederlandse mensen naar klassen met mensen van minstens 10 verschillende nationaliteiten. Van vrij moderne klaslokalen naar oude en klassieke klaslokalen. En van Nederlandssprekende docenten naar Chineessprekende docenten.
In deze blog deel ik de ups en downs die ik heb ondervonden tijdens het studeren op de GXNU, vertel over dingen die me zijn opgevallen tijdens mijn studie daar en geef ik je ook wat tips om het studeren wat aangenamer te maken.
“Het voelt net als Chinese school weer”
Dat is wat ik dacht tijdens mijn eerste les op mijn eerste schooldag. Ik zat vroeger voor ongeveer 7 jaar op een zaterdagse Chinese school in Nederland. Hetzelfde gevoel dat ik toen had tijdens mijn lessen van vroeger op de Chinese school, voelde ik weer terug tijdens mijn eerste schooldag op de GXNU. Dit keer was ik alleen veel meer gemotiveerd om de Chinese taal goed te studeren.
De eerste week van school was zeker bedoeld om even te wennen aan de omgeving, niveau in lessen, leraren en alles wat er nog omheen gebeurde. Binnen een week moest ik ook een keuze maken welk niveau qua lessen ik wilde gaan doen. Omdat ik al wat voorkennis had, maar heel veel al vergeten was, vooral schriftelijk, koos ik er uiteindelijk voor om mezelf niet te hoog in te delen. Ik koos voor klas 1-1, een klas voor studenten met redelijke voorkennis. Uiteindelijk bleek dit ook het juiste niveau voor mij te zijn geweest en was het uitdagend genoeg zodat het leuk en leerzaam bleef.
Present zijn is “the key to success”
Een groot verschil dat ik heb gemerkt tussen het onderwijs in Nederland en China is dat presentie hoger in het vaandel staat in het Chinese onderwijs. Het Chinese onderwijssysteem lijkt hierdoor veel op het Amerikaanse onderwijssysteem bijvoorbeeld. In beide landen is het heel normaal om een presentiescore te krijgen op school. Deze score telt voor een heel groot deel mee met je eindscore voor bepaalde vakken. Op de GXNU telde de presentiescore al voor 60% mee. Dat is nog eens punten pakken. Ik hoefde er alleen ervoor te zorgen dat ik er was bij elke les en ik had al een 6. Natuurlijk is dat niet heel erg realistisch, want je wordt weleens ziek of soms is de motivatie ver te zoeken. Toch betekent dit wel dat het heel erg goed te doen is. Zonder een goede presentiescore op de GXNU mocht je niet eens je eindtentamens maken, dus uiteindelijk zou je wel naar school moeten gaan. En dat is niet eens zo'n straf, want de lessen zijn echt heel leuk en vooral leerzaam!
“Midterms” is de nieuwe maatstaf
Een ander verschil tussen het Nederlandse en Chinese onderwijs is dat je op de universiteit in China vaak midterms hebt. Dit zijn tussentijdse toetsen die meetellen voor je eindscore (ongeveer 10-20%) en ze geven je het idee hoe goed je eigenlijk op weg bent. Dit vond ik persoonlijk heel fijn, vooral met de gedachte dat ik veel moeite had met het onthouden en leren van de woordjes. Wanneer je ook geen goede scores haalde voor je midterms, konden de docenten dáárop gebaseerd wel specifieke feedback geven op waar je nog beter aan kon werken. Handig toch?!
Docenten met focus, empathie en vooral veel humor
Wat ik heb meegemaakt met de docenten op de GXNU heb ik nog nooit eerder meegemaakt op welke school dan ook in Nederland. De docenten zaten met zoveel passie en lol les te geven. Je zou denken van Chinese docenten dat ze streng en autoritair zouden zijn, maar op de GXNU heb ik dat nooit ervaren van ze. De docenten waren wel soms eerlijk en oprecht streng tegenover je, maar dat deden ze dan alleen puur om het beste uit jou te halen. Wat je ermee deed, lag dan in jouw handen.
Ik slikte soms wel even bij de lees- en schrijfvaardigheidslessen. De docente zei bijvoorbeeld bij mijn midterm waarom ik de keuze had gemaakt om de midterm überhaupt te komen maken. Geschokt keek haar aan en zei ik dat ik een poging wilde wagen. Waarop zij zei “maar je hebt niet echt vaak je huiswerk gemaakt, dus waarom zou je denken dat je nu opeens een voldoende zou kunnen halen voor de midterm”. En wat bleek, ik haalde net niet een voldoende voor de midterm. Dus zo zie je maar weer, ook al kwam die docente een beetje grof over, had ze wel gelijk.
Studiestress
Het studeren van de Chinese taal was voor mij op het gebied van "spreken en verstaan" niet heel moeilijk. Ik had vooral moeite met de woordenschat en dat kon je ook terugzien in mijn resultaten. Een tijdje had ik zelfs het idee dat ik het misschien niet eens zou halen, omdat ik echt heel veel moeite had met het onthouden van alle nieuwe vocabulaire. Dat zorgde ervoor dat ik veel stress ervaarde tijdens mijn studie op de GXNU. Ik deed mijn uiterste best om het allemaal onder de knie te krijgen en meer kon ik niet doen. Uiteindelijk was het allemaal gelukt en was de stress soms niet helemaal terecht.
Ik heb het studeren natuurlijk niet kunnen ervaren als iemand die de taal helemaal nog niet beheerste, dus kan ik ook nu geen oordeel geven over hoe dat is. Wat ik wel kan zeggen is dat je altijd je best moet doen en als je echt het gevoel hebt dat je er alles aan hebt gedaan om het te beheersen, dan kon je ook niet meer doen dan dat. Zet dus bijvoorbeeld soms je verwachtingspatroon even wat lager, dat heb ik ook moeten leren haha. Dat helpt al enorm om het stressniveau in toon te houden.
Samen staan we sterk
Toen ik veel stress ervaarde, hielp het ook enorm om veel samen te zijn met mijn vrienden. We zaten eenmaal in hetzelfde schuitje en iedereen had het weleens moeilijk met het beheersen van de taal. Wat dan ook zeker hielp was samen te studeren. Een beetje muziek op, boeken open en samen even de stof doornemen. Het maakte de studie in ieder geval wat aangenamer en gezelliger. Ik had veel studiesessies met een Amerikaanse vriend van mij en later ook met een paar Nederlandse medestudenten uit mijn klas. We gingen dan vaak in een zaakje zitten waar ze super lekkere en goedkope bubble tea verkochten. Met een lekker drankje erbij, konden we er weer vol tegen aan!
Dus zoek een maatje op waarmee je het goed kunt vinden en daarnaast ook goed mee kan sparren wat de leerstof betreft.
Vergeet vooral niet te genieten
Hoe je het went of keert, het lesprogramma op de GXNU was niet te vergelijken met hoe mijn rooster er in Nederland eruit zag. Het stelde heel weinig voor in China, je had vooral tijd nodig om veel zelf te studeren want daar leer je het meeste van. Omdat ik zoveel tijd over had per dag, was elke dag heel flexibel en lang leven de lol, ja echt! Je kunt je het misschien niet voorstellen maar elke dag was echt een feestje, vooral wanneer het lekker warm en zonnig was. Ik ging van de ene hike naar de andere, sportte veel met vrienden in de sportschool, ging veel kleine reisjes maken en noem maar op.
Kortom vergeet zeker niet om te genieten wanneer je aan het studeren bent in het buitenland. Dit hoort er ook bij en leraren verwachten niet van je dat je constant aan school bezig bent. Dat zou je dus ook niet moeten verwachten van jezelf. Ga op reis, plan leuke dingen in en geniet vooral van de tijd en vrijheid die je daar nog hebt. Voor je het weet ben je weer thuis en heb je wellicht spijt dat je niet genoeg hebt genoten van de tijd in het buitenland. Dat wil je natuurlijk niet! Dit is denk ik wel een van het beste advies dat ik kan geven vanuit mijn reis in Guilin. Ik heb geen enkel spijt van alle dingen die ik daar heb gedaan. Ik kan zeggen dat ik 100% heb genoten van mijn tijd in China en daarnaast heb ik ook nog eens vrienden voor het leven gemaakt. Enthousiast hoe dat is gegaan? Lees het in mijn volgende blogs!


Wat ik heel fijn vond was dat de docenten heel erg lieten blijken dat ze je wilden helpen. Ze hadden heel goed de focus op elke student en wisten vaak precies per student waar iemand nog aan kon werken. Dat is alleen maar positief, want dan merk je echt dat ze heel erg geïnvesteerd in je zijn. Ze zijn bereid om je persoonlijk te helpen en ze geven je vaak tips om het leren beter aan te pakken. Ik heb dit zeker ervaren in de lessen in klas 1-1. Natuurlijk ben ik niet in de andere klassen geweest dus kan ik het niet volledig garanderen. Maar het lijkt me sterk dat andere docenten heel veel zouden verschillen van mijn docenten.
En als laatste wat ik vooral heb gemerkt, en dat kunnen heel veel medestudenten ook beamen, is dat docenten elke dag met een grote lach voor de klas stonden. Bijna elke dag straalden ze positiviteit uit door veel met veel humor de stof uit te leggen, geweldig! Hier kunnen docenten in Nederland zeker nog een puntje aan zuigen.

