top of page

Mijn ervaring in het voorbereiden van
mijn reis naar China

 

Belangrijke leerlessen uit deze blog:

  1. Praat met je dierbaren over het feit dat je naar het buitenland wilt gaan. Dat helpt je enorm bij het proces van besef dat je echt naar het buitenland gaat en daarnaast gaat het vertrek ook wat soepeler.  

  2. Neem af en toe risico in je leven en stap eens buiten je comfortzone. “Just go for it”, er staat veel meer op je te wachten dan dat je ooit kunt bedenken!

  3. Lees de tips die in deze blog staan! Dat zal je misschien goed op weg helpen bij het voorbereiden van je vertrek.

 

Januari 2018, toen wist ik het zeker, ik ga de minor “Chinese cultuur en taal” volgen op de Fontys in Eindhoven. Ik was me aan het oriënteren op wat ik na de zomer wilde gaan doen en stelde een doel voor mezelf. Ik wilde heel graag een minor gaan volgen en het liefst in het buitenland. Ik ging opzoek naar een gepaste minor en vond de minor "Chinese cultuur en taal" op de website van kiesopmaat. Toen wist ik het zeker, dit wil ik doen! Ik besefte me alleen nog niet zo goed wat dat zou betekenen voor me…

Om de reeks van blogs te starten, heb ik ervoor gekozen om te beginnen met een blog waarin ik beschrijf hoe ik tot de keuze ben gekomen om een half jaar naar China te gaan. Daarnaast vertel ik ook hoe ik me heb voorbereid voor deze grote stap, wat daar allemaal bij kwam kijken en geef ik ook nog tips vanuit eigen ervaringen.

“Ik zit eraan te denken om een half jaar naar China te gaan”

 

Toen ik voor het eerst de minor ontdekte, wist ik nog niet dat er een optie was om de minor ook te volgen in China. Vanwege mijn Chinese achtergrond beheerste ik de taal vocaal al redelijk goed, alleen was er vooral schriftelijk nog veel te winnen. Dat laatste zorgde voor de beslissing om deze uitgelezen kans aan te pakken en mezelf op avontuur te sturen. Je kunt je je wel voorstellen dat wanneer je zo’n keuze maakt, je die niet zomaar even maakt. Ik had wel wat tijd nodig om het eerst even te bekijken en te bespreken met mijn ouders en vrienden.

 

Elk gesprek dat ik na het ontdekken van de minor voerde met mijn vrienden startte met, “ik zit eraan te denken om een half jaar naar China te gaan”, wat denk jij daarvan? Vele mensen waren even geschokt, want ze verwachtten het niet van mij. Daarentegen waren ze wel super enthousiast voor me, om het feit dat ik mezelf op zo’n groot avontuur durfde te sturen. Iedereen zei tegen me, “Dickson, dit moet je echt doen en je gaat zoveel leren over jezelf daar. En daarnaast ga je ook nog eens aan je Chinees werken, helemaal top!”. Het voelde zo goed om de steun van mijn ouders en vrienden te hebben, dat is echt onbetaalbaar.

 

Het leven bestaat grotendeels uit keuzes maken in je leven en soms hebben we als mensen de neiging om vaak bevestiging van die keuzes te vragen bij vrienden en familie. Het is heel normaal en menselijk. Ik deed dat ook bij mijn keuze om naar het buitenland te gaan. Dit neemt niet weg dat het altijd een keuze van mezelf was. Daarmee wil ik zeggen dat ik die keuze maakte voor mezelf en die ook niet zou veranderen als de mensen om mij heen het er niet mee eens waren geweest.

 

Soms moet je risico’s nemen in het leven door jezelf buiten je comfortzone te sturen. “Just go for it”, het is echt een aanrader!          

 

De maanden vliegen voorbij

Het was tijd om me weer te gaan focussen op de dingen die op dat moment nog afspeelden. Ik zat middenin mijn stage en moest daarna nog een vol blok naar school, voordat de zomervakantie om de hoek stond. De maanden vlogen voorbij en voordat ik het wist, brak de zomer aan. Het was juli 2018 en ik vertrok voor een maand op vakantie met familie naar Maleisië. Even nog wat leuks doen met de familie, voordat ik na de zomervakantie zou vertrekken naar Guilin.

 

 

 

 

 

Na een geweldige maand in Maleisië en Singapore, kwam ik terug in Nederland en mocht al het geregel beginnen! Ik had de hele maand augustus de tijd genomen om alles voor China te regelen. Van paspoort verlengen en vliegticket boeken tot visum aanvragen en financiën op orde stellen. Er kwamen veel meer dingen bij kijken dan ik had gedacht. Het verlaten van Nederland ging toch niet zo makkelijk en snel als dan ik dacht. Ik wilde wel alles goed op orde hebben voordat ik zou vertrekken, om bijvoorbeeld te voorkomen dat ik mezelf op onnodige kosten zou jagen.

 

 

Met de focus op de reis die voor me lag en de emoties onderdrukt, ging ik door de security heen en wachtte ik rustig bij de gate om in te stappen in het vliegtuig. Hong Kong was mijn volgende stop en vanuit daar vloog ik naar Guilin toe. Een nieuwe stap buiten mijn comfortzone, een grote stap richting een nieuwe ik! Dag Nederland, tot over 6 maanden!

 

Tips ter voorbereiding

In het vorige stuk heb ik niet uitgebreid verteld over de dingen die ik aan het regelen was voor mijn vertrek naar China. Tijdens de maand augustus kwam ik veel te weten over de dingen die handig waren om geregeld te hebben. Deze ervaringen deel ik maar al te graag met je! Handig voor als je binnenkort naar China gaat, maar ook wanneer je naar een ander land gaat. Sommige tips zullen namelijk algemeen gelden en wie weet heb je er ook wat aan!

Tips:

  1. Boek je ticket zo vroeg mogelijk! Wanneer je al weet op welke datum je in het buitenland moet zijn en ook het geld hebt om een ticket te boeken, doe dat zo vroeg mogelijk. Meestal kun je hierdoor 200-300 euro mee besparen, vooral als je in het eerste semester na de zomer naar het buitenland gaat.
     

  2. Controleer of je paspoort nog minstens een halfjaar geldig is. Wanneer je in het buitenland bent is je paspoort echt je dierbaarste bezit, werkelijk waar. Zelfs je telefoon is lang niet zo belangrijk als je paspoort, vooral als je in China zit. Daarnaast ga je misschien ook reizen en dan is het wel handig dat je paspoort voor een lang termijn nog geldig is. Hierdoor voorkom je problemen bij bijvoorbeeld paspoortcontroles op diverse airports.
     

  3. Zorg dat je je visum vroegtijdig hebt geregeld. Voor een visum naar China, moet je hem in Den Haag aanvragen en ook ophalen. Houd er rekening mee dat het proces minstens een week duurt en ongeveer 127 euro kost. Neem alle papieren mee die nodig zijn voor het aanvragen van je visum. Een lijst van de documenten die je moet meenemen is op de website van het visumkantoor te vinden. Maak een afspraak van tevoren op de website. Hierdoor vermijd je lange wachtrijen bij het visumkantoor. En nog een tip, vraag een ruime visum aan (meer dagen dan nodig). Wanneer je in China bent kan het zijn dat je toch nog de keuze maakt om door het land te reizen. Je bent er tenslotte toch al en voor het visum heb je toch al betaald. 
     

  4. Neem alvast voldoende geld mee. Daarmee bedoel ik natuurlijk het geld van het land waar je heen gaat. Op een van de eerste dagen moet je misschien al veel dingen afbetalen, zoals de huur van je kamer, borg voor je kamer, zorgverzekering vanuit de school etc. Daarnaast is het altijd handig om alvast wat cash te hebben voor eten, drinken en andere benodigdheden.
     

  5. Stop al je documenten in een mapje. Als je een echte rommelkont bent, is dit echt iets voor jou. Het klinkt simpel en logisch, maar het wordt werkelijk vaak vergeten hoe handig een mapje is. Neem er een die ook goed dicht kan, zodat niks eruit kan vallen. Een envelop werkt ook goed als een map. Hierdoor heb je altijd alles bij elkaar en hoef je niet ver te gaan zoeken als je iets nodig hebt qua documenten.
     

  6. Neem niet te veel kleding mee. Het valt best tegen wanneer je veel kleding meeneemt en na een lange tijd weer alles moet meenemen naar huis. Alles in het buitenland is nieuw, mooi en gaaf, dus je wilt wel wat meenemen voor jezelf en anderen. Als je dan ook nog heel veel kleding mee moet terugnemen, dan wordt dat best een moeilijke opgave. Uiteindelijk draag je ook minstens een kwart van de kleding niet, omdat je vaak al snel te veel kleding mee hebt dan nodig is. Daarom raad ik echt aan om niet te veel kleding mee te nemen en wanneer je echt tekort komt, dan wat kleding daar te kopen. Met een klein budget kun je al snel een mooie broek, shirt of jas kopen.
     

  7. Schaf een kwalitatieve VPN aan (voor als je naar landen gaat die websites zoals Google hebben geblokkeerd). In de eerste week dat ik in China zat, had ik nog geen VPN aangeschaft en deed ik alles met een gratis VPN. Ik kan je vertellen, dat is echt niet te doen. De verbinding is vaak slecht en de beschikbaarheid is zeer onregelmatig. VPN Express is bijvoorbeeld een hele goede VPN-service. Je betaalt ongeveer 55 euro voor een half jaar pakket, goed te doen en je hebt er heel veel aan, vooral in China. Tenzij je 6 maanden zonder Facebook, Google, Instagram en Youtube kunt. ;D
     

  8. Zet je studentreisproduct op stil en vraag een scholarship aan! Geld is een van de belangrijkste dingen om te hebben wanneer je in het buitenland bent, naast je telefoon en paspoort. In het buitenland heb je niks aan je ov-chipkaart, dus waarom zou je niet je studentenreisproduct op stil zetten. Hierdoor ontvang je ook nog eens ongeveer 90 euro per maand. Dit kun je goed gebruiken in het buitenland.
    Daarnaast is het ook zeer aan te raden om een scholarship aan te vragen op de school waar je studeert. Vaak hebben scholen verschillende scholarships waar je gebruik van kunt maken. Dit levert soms een mooi bedrag op die je vrij mag besteden aan de reis die je gaat maken. Ik kreeg bijvoorbeeld 550 euro van de scholarship die ik had aangevraagd. Ik hoefde als tegenprestatie alleen een verslag te schrijven van 2 A4-tjes. Dat is nog eens “easy money” die ik in ieder geval heel goed kon gebruiken, en ik denk jij vast ook!

20180705_122304.jpg
20180830_112646.jpg

Naast het regelen van alle dingen, was het natuurlijk ook heel belangrijk om goed afscheid te nemen van mijn vrienden en familie. Dat was voor mij nog het zwaarste gedeelte. De hele maand augustus had ik zoveel emoties en gedachtes onderdrukt, zodat ik zo min mogelijk zou denken aan het verlaten van thuis. Toch wist ik zelf ook heel goed dat ik dat niet voor altijd kon blijven doen en de realiteit onder ogen moest gaan zien.
Voordat ik het wist, stond ik er met mijn 2 koffers in de hand en een rugzak op mijn rug op het vliegveld van Amsterdam. Het was tijd om echt afscheid te nemen. Een half jaar lijkt niet veel, maar ik wist dat deze reis mij zoveel zou gaan veranderen dat het zou gaan aanvoelen als langer dan dat.

Screenshot_20190410-201405.png

© 2019 by Dickson Chia 

bottom of page